Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Výsluhy buď všem, anebo nikomu.

1 0
možnosti
Foto

Tak jsem se těšila, že mi konečně někdo jasně a srozumitelně vysvětlí, proč ty výsluhy vlastně máte,............a nic.:-)

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den paní Jandová,

hlavní důvod výsluh spatřuji v tom, že práce policisty v přímém výkonu služby či např. vojáka - bojovníka není řemeslem respektive povoláním, které by bylo možno vykonávat až do důchodu, případně v méně náročné formě v civilním sektoru. Souvisí to s vysokými nároky na zdravotní, psychickou i fyzickou způsobilost příslušníka. Pokud některou z těchto způsobilostí příslušník pozbude může dojít ke skončení jeho služebního poměru. Výsluha je forma sociální dávky. Smyslem je, aby příslušník, který nejlepší produktivní léta stráví službou, přičemž jeho specifická kvalifikace (kontrolovaně používat násilí, v případě vojáka i zabíjet, v případě policisty rovněž třeba vyslýchat apod.) je v civilním sektoru neupotřebitelná, tak aby poté co příslušník pozbude některou z uvedených způsobilostí (psychickou, fyzickou, zdravotní), a na starobní ani invalidní důchod nemá nárok, nezůstal finančně nezaopatřen v situaci, kdy nejlepší léta strávil službou a vzhledem ke své kvalifikaci uplatnitelnost v civilu nemá. Pokud by výsluha nebyla, spíše by každý zájemce o službu dal raději přednost perspektivě v civilu než se vystavit nejistotě, že nejlepší léta stráví službou a až bude opotřebován, potom bude propuštěn a zůstane bez prostředků. aniž by měl šanci na uplatnění u jiného zaměstnavatele.

Žádný systém není dokonalý proto v této diskusi zaznívající námitky, že existují případy kdy výsluhu pobírá i tzv. kancelářský apod. uznávám.

Přesto zastávám názor, že principiálně má daný systém své opodstatnění a dlouhodobou tradici, byť není dokonalý a bez nedostatků.

Zdravím a přeji hezký večer:-)

1 1
možnosti
PC

VŠECHNY výsluhy jsou naprostým výsměchem ostatním, kteří žádné nedostávají. Vadí mi, že například bývalí důstojníci, všichni samozřejmě členové KSČ slouživší totalitnímu režimu (s velice nadstardandními příjmy a nemalými výhodami), je berou dále, přičemž se z nich v roce 1989 skoro přes noc stali zarytí antikomunisté a velcí podnikatelé. Navíc, ony ty výsluhy nejsou žádná zanedbatelná částka - mnozí důchodci nemají zdaleka takovou penzi, jakou představují výsluhy lidí protěžovaných v minulosti i nyní.

1 1
možnosti
Foto

Od strany, která chce být na pravici jsou takové nápady zcela protismyslné. Ostatně tato strana, o které jsem v zoufalství nemajíce koho volit, také chvilku uvažoval, má vedle některých zajmavych lidí bohužel i řadu podivných postav, pro mne zcela nepřijatelných. Ztráta šance...

0 1
možnosti
JD

Po patnácti letech? Dal bych to na 25 let.

0 0
možnosti
Foto

RvRv Nevím, co tady řešíte. Je známo, že v podmínkách služebního poměru se příslušníci zpravidla opotřebovávají rychleji než v podmínkách pracovního poměru. Uvedené výsluhové nároky příslušníky mají v okamžiku dosažení věku, který je možno považovat za hraniční pro setrvání v přímém výkonu služby, motivovat k dobrovolnému odchodu ze služebního poměru. Je minimálně neetické, má-li být příslušník po 30 letech služebního poměru propuštěn proto, že již nestačí zdravotním, fyzickým a dalším požadavkům pro výkon služebního místa. Peněžité plnění musí zabezpečit důstojný odchod příslušníka do výslužby. Samozřejmě, že nemůže nahradit plně dosavadní služební příjem, ale musí být dostatečně vysoké, aby příslušník mohl přejít do jiného zaměstnání bez zásadní újmy na životní úrovni. Výsluhový příspěvek má sloužit také jako jakési „přilepšení“ k starobnímu důchodu, jehož výše v současné době způsobuje, ve vztahu k dosahovanému služebnímu příjmu, zásadní propad životní úrovně bývalého příslušníka. Sociální zabezpečení poskytovalo státním zaměstnancům Rakousko od roku 1771. Stejně tak postupovala Československá republika a komunistická republika.

1 2
možnosti
JH

Všechno, co píšete, lze vztáhnout na desítky dalších profesí (ve veřejném i soukromém sektoru), takže to nepovažuji za argument.

A argumentovat historií? Myslíte, že všechno, co bylo dříve, bylo správně? A že je to vždy aplikovatelné na dnešní situaci?

3 0
možnosti

Neříkám,

že výsluhy škodí, to nechám na jiné, ale výsluhy jsou dluhem společnosti do budoucnosti. Tedy společnost není schopna zaplatit práci příslušníků v dostatečné výši v době, kdy příslušníci tuto práci vykonávají. Když politici v budoucnosti výsluhy zruší, nebo sníží, nedostanou příslušníci téměř nic.

Pokud by příslušníci dostávali plat v patřičné výši, mohou se sami rozhodnout, zda si budou chtít spořit na pozdější dobu, nebo zda budou investovat do toho, co nyní potřebují, nebo chtějí.

Samozřejmě, že pro ty příslušníky, kteří nemohou po skončení služby pracovat ze zdravotních důvodů, musí být doživotní zajištění vypláceno v odpovídající výši.

1 1
možnosti
JH

Pardon, ale když kritizujete článek za to, že vychází z dojmů a nikoliv konkrétních čísel, tak nějak logicky jsem očekával, že tato konkrétní čísla uvedete. Nedočkal jsem se. Váš článek je úplně stejně nepodložený, jako ten, který kritizujete. Jsou to prostě jenom ničím nepodložené dojmy.

Argument s diskriminací je k smíchu - úplně stejně mohu říkat, že pracovník bezpečnostní služby, který předtím nepracoval u bezpečnostních sborů, je diskriminován, protože na rozdíl od jeho kolegy, který tam pracoval, nedostává výsluhu. Je to tím, že samotná existence výsluhy je diskriminační (zvýhodňuje jednu profesi před druhou). Takový řidič autobusu je jednou nohou v kriminále pořád - a žádnou výsluhu nedostane.

3 1
možnosti
Foto

Dobrý den pane Horáku,

děkuji za názor. K té diskriminaci jsem to vyjádřil nepřesně.

Spatřuji ji v tom, že dva bývalí příslušníci mají nárok na výsluhu - jeden pracuje u soukromníka a pobírá ji, druhý pracuje pro stát a tomu jí seberem (takto to navrhoval autor článku na který jsem reagoval). To je diskriminace. Rovnost je bud sebrat všem nebo nechat všem, ať pracují pro kohokoli.

Existenci výsluhy nepovažuji za diskriminační, nárok na ni vzniká za jasně stanovených podmínek, kdo podmínky splní má na ni nárok, bez ohledu na pohlaví, původ, vyznání atd.

Zdravím a přeji hezký den

1 2
možnosti
Foto

Je lepší pořádně zaplatit za výkon služby a ne to pak dohánět výsluhami

4 0
možnosti
BH

Jediná výsluha by měla být za nemožnost vykonávat službu z důvodu zdravotního poškození ve výkonu služby. Samozřejmě finanční objem bych ponechala v systému odměn vyplácených když mladí zakládají rodinu a ne když mají finančně nejnáročnější období za sebou. Keci o časem zředěného příjmu jsou úplně mimo. Kdo rychle dává, ten si zaměstnance váží.

3 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Plukovník PČR ve výslužbě s dlouholetou služební praxí. Předseda odborné komise pro vnitro a policii hnutí Trikolora.

Seznam rubrik